Om leerstof goed te kunnen onthouden, kun je gebruik maken van verschillende leertechnieken. Welke techniek het beste past bij jou ontdek je door uit te proberen en te oefenen. Bij Meester Andreas maken wij elke les gebruik van verschillende, actieve leerstijlen, waardoor leerlingen zelf kunnen ervaren wat goed werkt en wat niet.
Ik merk tijdens het coachen van leerlingen dat zij niet altijd vertrouwen hebben in hun eigen kunnen. Dat bemoeilijkt het leren en vooral het starten met leren. Daarom probeer ik altijd te achterhalen wat het is wat mijn leerling tegenhoudt.
Eén van de onderwerpen die vaak benoemd wordt door mijn leerlingen is ADHD. Doordat leerlingen al vanaf jonge leeftijd meekrijgen dat zij druk zijn, rommelig of zich niet voldoende kunnen concentreren op taken, hebben deze leerlingen dit volledig aangenomen als waarheid. Hiervan volgt ook steeds het bewijs. Elke keer dat er iets niet lukt of niet wordt afgemaakt, dan zal dat waarschijnlijk komen door de ADHD.
En dat is lang niet altijd terecht. Helaas valt (vooral op de basisschool) ADHD enorm op in de klas. Het wordt neergezet als onhandig, druk en ongewenst voor leerkrachten tijdens het klassenmanagement. Dat is zonde. Er zitten namelijk ook vele positieve kanten aan ADHD, waar iedereen in de klas voordeel van kan hebben. Denk alleen al aan de creativiteit, de energie en het enthousiasme wat vaak gekoppeld kan worden aan ADHD. Zo zijn er nog veel meer positieve kanten, die in mijn optiek onderbelicht zijn.
Door ons als leerkrachten en opvoeders meer te richten op de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden, leren wij onze kinderen dat ze er mogen zijn. Wij leren kinderen doorzetten in plaats van opgeven. Wij kijken niet naar wat er niet lukt door de ADHD, maar welke strategie wij kunnen toepassen tijdens het leren met ADHD. Wat werkt er wel?
Wil je toch wat aan de ‘negatieve’ kanten van ADHD doen? De best mogelijke optie is neurofeedback. Deze aanpak is veilig, effectief en wetenschappelijk bewezen. In sommige gevallen kan er zelfs afgebouwd worden van de ADHD-medicatie. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.
Neurofeedback bij ADHD